sobota 12. prosince 2015

Tappiho putování po Šumících mořích

Druhý díl série o vikingovi Tappim a jeho přátelích i nepřátelích. Tentokrát se celá kniha odehrává na cestě - Tappiho totiž zvábily dálky. Aby nebyla "nuda" ani ve chvílích, kdy se  spolu s kamarádem sobem Chichotkem přesunuje mezi jednotlivými dobrodružstvími, pluje na lodi, jejíž příď zdobí mluvící dračí hlava, která sem tam chrlí oheň. Což se - jak se brzy ukáže - dosti hodí.
Tappiho nový svět dokázal i nyní Marcin Mortka vytvořit poměrně účelně. Pohybuje se mezi několika ostrovy a jednotlivé mytologické i člověčí bytosti, které se v ději objevují, se většinou "protočí" minimálně dvakrát. Řekla bych, že je to i napínavější, než jednička - dobrosrdečný Tappi je mnohem víc ohrožován nástrahami hlavního záporáka a musí také splnit několik zapeklitých úkolů. Přitom je to pořád dosti krotká kniha - když je potřeba uchýlit se ke "konečnému řešení", hlavní padouch je zlikvidován sice trvale, ale kvůli vtipnosti tohoto aktu, si to děti ani příliš neuvědomí. I když - ruku na srdce - tu bezpečnou naivitu někdy vyžadují víc rodiče, než jejich potomci. Jo jo, pravda a láska prostě zvítězí nad lží a nenávistí...

I druhý Tappi je vtipný a milý, postavy pěkně vykreslené, děj napínavý, srozumitelný a přitom tvoří patřičný dramatický oblouk. Mortka evidentně miluje všechny ty lesní a mořské bytosti ze severských legend (ano, elfové skutečně nesnášejí hluk) a navíc dobře ovládá své řemeslo. Vše je to navíc skvěle ilustrované Martou Kurczewskou a jednotlivé kapitoly přiměřeně dlouhé - i když o trochu delší, než u jedničky a dvě za sebou nejspíš "neumluvíte". 
Tadovi se Tappi opět velmi líbil, já bez mučení přiznávám, že mne autorův "výchovný" tón občas iritoval. Když je zápornost postavy dokládána i tím, že je nepořádná, musím Mortkovi jako starý bordelář hluboce odporovat. Nicméně dětem doporučuji! Třeba si nakonec skutečně začnou uklízet pokojíček ;-)



Ovšem úplně super je, že Tappi má svůj vlastní oficiální web (www.tappi.cz), na kterém si můžete stáhnout a vytisknout tématické pexeso, omalovánku, kvízy, tapety na plochu, děti si tu zahrají jednoduchou počítačovou hru a vy jim můžete podle Tappiho receptu uvařit horkou čokoládu s maršmelouny. Paráda!


Marcin Mortka: Tappiho putování po Šumících mořích - vydal HOST roku 2015 - cena 249 Kč Ilustrace Marta Kurczewska  

Žádné komentáře:

Okomentovat