pátek 27. září 2013

Jógová abeceda

Další věc, kterou jsem pořídila do zásoby na časy, až budou Tadeáš a Venuše větší. Jógová abeceda. Dvacet sedm kartiček se základními písmeny, tj. anglickou abecedou a jedním žolíkem. Na každé je namalované dítě, předvádějící zvíře, věc nebo bytost začínající na písmeno, které má svou pozicí připomínat. V přiložené brožurce najdete i návod, jak ho zacvičit. Plus vždy nějakou zajímavost, která se k zobrazovanému slovu vztahuje. Autorka vybírala tak, aby se daly karty používat i při angličtině. Písmeno M tedy zastupuje Muchomůrka alias Mushroom, písmeno P zase Prase čili Pig.

  

Tyhle karty se doporučují se dětem od šesti let. Přezkoušela jsem je a kromě pár složitějších písmen jde o úplně jednoduché figury. Nic, u čeho by se dalo za přiměřeného dozoru zranit, natáhnout svaly nebo něco skřípnout. 

Vlevo dole žolík alias pozice lotosového květu

Takže bez jakýchkoli ambicí na soustředěné cvičení je občas vytáhnu i na Tadeáše. Respektive vytáhne si je on, když má náladu. Jeho „písmenka“ vypadají podobně, jako když kocour škrábe v písance levou zadní. Některé pozice mu jen předvádím, sám by všechny končetiny zatím dohromady nesladil... Ale užívá si to, což je hlavní. 

  
Baví mě i princip tahání karet: výběr může být vždycky jiný a vytvořit si ho může každé dítě zvlášť. Můžete vytvářet slova, nebo hádat, kdo jaké písmenko právě odcvičil. Autorka navrhuje i dvě varianty „pexesa“, které lze hrát se dvěma sadami karet.


Tad pózuje v "jeho" poloze lotosového květu
 
Autorka Hanka Luhanová už vydala knížku Lali cvičí jógu a Jógové karty I. K těm jsem se zatím nedostala. Měly by obsahovat nejen popis cviků, ale i jejich účinky na dětský organismus, tak možná, že bych se po nich měla poohlédnout, než budou rozebrané.  Více na stránkách www.jogasdetmi.cz

 
Hanka Luhanová: Jógová abeceda

Ilustrace Libuše Vendlová, Nakladatelství Lali jóga, 2013
Cena od 280 Kč


 

Žádné komentáře:

Okomentovat