středa 24. července 2013

Zpátky do Afriky!

Sourozenci Terezka a Ondřej na výletě v pražské ZOO podlehnou argumentům papouška šedého a otevřou mazanému opeřenci klec. To stačí. Jára, jak se pták jmenuje, postupně osvobodí všechny, kteří do toho jdou s ním: slona, žirafu, čápa marabu, pelikána, kobru a fenka. Jejich cíl je jasný: vrátit se domů, do Afriky, odkud všichni pocházejí. 



Následují peripetie ryze městské: slon rozsedne tramvaj, na níž se hodlali svést do Hlubočep, celá suita na pochodu městem předstírá, že propagují cirkusové turné. Českým venkovem projdou hladce, díky dokonalé spolupráci překonají i hraniční hory a nakonec stanou u moře… Poslední zádrhel, čili jak vydělat peníze na lodní lístky, vyřeší každý po svém. Slon vykládá z lodí bedny s nákladem, žirafa čistí okna, kobra zbaví palubu všech dotěrných myší a třebas fenek ty peníze prostě nevědomky vyžebrá :-)

  
Jednoduchý a celkem stručný příběh dokreslují drobné detaily ze světa našich každodenních klišé. Důvěřivý hlídač je z Českého ráje a fenka považuje za voříška. Pán, který zvířátkům poradí, kudy z města, mobiluje tak zaneprázdněně, že si ani nevšimne, komu to vlastně odpovídá. Zmatený řidič rozsednuté tramvaje se stáhne ke stánku s občerstvením a u piva tam zůstane až do večera… Zbytek vyprávění už prosviští rychlejším tempem, autor se víc zaměřuje na své zvířecí hrdiny. Každé z nich se něčím vyznamená, přispěje k hladkému průběhu cesty. Vůbec to nevadí. Ona i ta dětská pozornost posléze pomalu klesá a už jde jen o to, dostat se spolu se zvířátky ke zdárnému finále.

  
Knížka má fajn formát: ani velký, ani malý. Dobře se čte na pokračování. A jeden z hlavních důvodů, proč jsem ji Tadeášovi pořídila, jsou půvabné ilustrace od Alžběty Skálové a hravá grafická úprava. Součástí je rozkládací mapa cesty a snad i pohlednice, ale tu jsem k výtisku nedostala.



Jiří Dvořák: Zpátky do Afriky! (ilustrace Alžběta Skálová)
Nakladatelství Baobab, 2012, druhé vydání, cena cca 230 Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat