pátek 7. června 2013

Obrazový atlas světa – Podívej se pod obrázek

 
-->
T. jezdí docela často na služebky po světě, takže jsem chtěla Tadeášovi pořídit atlas co nejdřív, aby viděl, kam zas táta letěl a kde naopak žijeme my. Samozřejmě jsem pátrala po takovém, který by odolal nenechavým prackám. Takže stránky z kartonu.


 

Obrazový atlas světa od Svojtky mi vyhovoval nejvíc. Jde o překlad anglického vydání z roku 2009. Každý světadíl má vlastní dvoustranu a je vizuálně pojímán spíš jako celek, než soubor různobarevných států (i když státní hranice naznačeny jsou). 

 

U každé země se vyskytuje minimálně jedna ilustrace – často jde o zajímavou architektonickou památku, ale také se objevují postavičky lidí, zvířat nebo lokálního jídla. Otvírací okénka obsahují podrobnější informace: jde spíš o zajímavosti, než nějaký ucelený přehled, jaký podávají atlasy a klasické učebnice.



-->
Reálie ze současnosti (Atomium v Bruselu, oblíbené grilování masa na australských plážích, karneval v Rio de Janeiro) se mísí se zkratkovitými výjevy z historie (Bitva o Stalingrad, Vikingové v Americe, dinosauří fosílie). Nefungují samy o sobě, jsou to spíš body pro váš vlastní scénář: každý obrázek musíte dítěti okomentovat a usadit do širšího kontextu. Takže dobrá zábava pro společně trávené chvíle. 


 
Každý kontinent má stručnou tabulku Nej. Největší stát, město, hora, řeka, zvíře… Součástí knihy je i velká rozkládací mapa včetně vlajek všech států. Řekla bych, že tenhle atlas předškolním dětem docela solidně naznačí, jak je to s těmi dovolenými a na co se to rodiče koukají při zprávách...



Otáčení obrázků, to je samozřejmě pro děti největší slast…

 Obrazový atlas světa - Podívej se pod obrázek / Svojtka & Co., 2012, cena cca 270 Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat