středa 5. června 2013

Encyclopedia Prehistorica: Dinosaurs

 
Pro mě osobně je to něco jako splněný dětský sen a dobrodružství v jednom. Robert Sabuda je pop-up kouzelník a jeho knížky návykové a naprosto neuvěřitelné. Asi stačí přiložit obrázek…

Musím se přiznat k tomu, že co se týče nakupování dětských knížek, mám asi nějakou kompulzivní poruchu. Vlastníme legitimaci do řícmanické knihovny a s přibývajícím věkem to bude hlavní zdroj knih, ale některé exempláře prostě chci mít v knihovničce nastálo… O Sabudových pop-upech to platí stoprocentně. Začnu tím nejpopulárnějším: dinosaury. Jejich obliba u dětí je téměř stoprocentní a i tahle knížka se na vlně zájmu bezesporu veze. Jenže ona jde zároveň do hloubky a to bez kompromisů.




Vedle úchvatných pohyblivých modelů obsahuje i vtipně napsaný text pro ty, kterým nestačí Doba ledová a spol. Představuje jednotlivé druhy dinosaurů, vývojové etapy, historii paleontologie i pozoruhodnosti z dinosauřího života. Každé stránce dominuje hlavního motiv, ale na boku se skrývá spousta dalších malých modelů a doprovodných textů. To vše na šesti pořádně tlustých stránkách. Napsáni jsou Dinosauři samozřejmě anglicky (existuje i francouzský překlad) a asi to není jazyk pro prvňáčky, byť je kniha dedikovaná dětem od pěti let. Jde ale přesně o ten druh publikace, k níž se lze vracet v různých obdobích dětství a dospívání. To, která fakta a jak dětem podáte, záleží čistě na vašem uvážení. Já Sabudovy knížky ukazuji Tadeášovi už teď – i proto, aby získal estetická měřítka a nějakou základní vizuální citlivost/kreativitu.


 Robert Sabuda & Matthew Reinhart: Encyclopedia Prehistorica: Dinosaurs
Candlewick Press, 2005, cena na amazon.co.uk od 13£

Žádné komentáře:

Okomentovat