neděle 2. června 2013

Dědečku, vyprávěj – Etiketa pro kluky a holčičky od 3 let


-->
Ladislav Špaček má na etiketu něco jako monopol. Po příručkách pro rodiny, manažery nebo pubescenty přišla na řadu i kniha pro děti. Naštěstí ji napsal pro vlastní vnučku Viktorku, takže předpokládám, že ji testoval přímo na ní. Což je znát. 



Je to trochu autobiografie jejich vztahu: holčička Viktorka a její dědeček prožívají nejrůznější běžné okamžiky, které starý Špaček buď glosuje, jako například při návštěvě divadla nebo restaurace, nebo si k nim vymýšlí krátké mravoučné příběhy. 


 

Řeší se klasické situace: základní hygiena, zdravení, terorizování ostatních ve školce a na hřišti, přecházení silnice, telefonování, pravidla stolování včetně povídání si při jídle (to se smí), ale i ofrňování se nad zeleninovým salátem. Jednou je hrdinou příběhu vyhladovělý zajíček Ušáček (ano, co by dal za kousek zelí), zatoulané kotě (když se ztratíte, vraťte se na místo, kde jste byly s rodiči naposledy), jindy bezejmenná špindíra, která se nemyla, nečesala a nikdo si s ní nechtěl hrát, nebo uzurpátor Matěj, který z hřiště všechny vyhnal a pak si na prolejzačce přivodil úraz.



 
-->
Má to své kouzlo: gentlemana Špačka z těch lehce vykonstruovaných a dušínovských historek přímo cítíte. Proč ne. Jeho Viktorka je sice přemoudřelá, ale poměrně snesitelně. A patrně autenticky. 



Proč si to pořídit:
Pravidla slušného chování jako pohádka na dobrou noc. Až budete po dětech požadovat nějaké kulturní a společenské minimum, vždycky se můžete vymluvit na Viktorku. Navíc se někdy jen zde děti dozví, že stolování zahrnuje i ubrousky, nebo že vybavovat se do telefonu v přítomnosti druhé osoby je tak trochu neomalenost. Součástí vydání je i audio CD, což oceníte hlavně při cestování autem.

Ladislav Špaček: Dědečku, vyprávěj
Pro děti od tří let. Nakladatelství Mladá fronta, vydáno roku 2012. Cena cca 260 Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat